Hlavní menu:

Bookmark and Share
15.09.2024, autor: Mirek Zimmer, kategorie: Stalo se

Dómský pahorek má být příjemnějším místem pro veřejnost

Veřejného projednávání, které se uskutečnilo po nedělní mši svaté, byl přítomen i generální vikář Litoměřické diecéze Mons. Radek Jurnečka. Dómský pahorek je sice oblíbená, ale poněkud opomíjená a nevyužitá klidová zóna Litoměřic, která k zastavení a odpočinku moc nevybízí. „Chceme ji upravit tak, aby tam lidé rádi chodili. Obnovit by se tu měla mj. i historická kašna. Revitalizace se týká také dosud nepřístupné části biskupské zahrady, kde jsou staré porosty, špatný trávník, zanedbaná plocha. Proměnit ji chceme v hezké vyhledávané místo, kde se Litoměřičané i návštěvníci města rádi zdrží, místo, kam budou chodit i maminky s dětmi, kde mohou být i různé akce přiměřené tomuto účelu, místu a prostoru,“ přibližil záměr arch. Krejčiřík, který spolu s arch. Cibíkem rovněž odpovídal na otázky účastníků veřejného jednání.

Oba velmi oceňují rozhodnutí biskupství. Záměr, na kterém začali pracovat letos v květnu, má už vypracovaný půdorys. Teď probíhají jednání s památkáři, agenturou ochrany přírody a stavebním úřadem. Vizualizaci ateliér připraví, až bude tato fáze přípravy vyjasněna. Biskupství ve spolupráci s architekty chce zároveň požádat o dotaci z programu IROP – „modrozelená“ infrastruktura, která je „šitá“ právě na revitalizaci veřejných prostor. Odhadované náklady jsou kolem 40 miliónů korun. Pokud vše půjde dobře, mohly by se plány stát skutečností do tří až pěti let.

15.09.2024 10:00

Projekt Revitalizace Dómského pahorku

Projekt Revitalizace Dómského pahorku

autor: Mirek Zimmer

 

Římskokatolická farnost - děkanství u Všech Svatých Litoměřice | Tel.: 411 130 326 | E-mail: farnost.litomerice@gmail.com
© Design, redakční systém: Webdesignum 2010 - 2017